1 Ekim 2008 Çarşamba

Küresel kriz büyüyor !!! Önlem pakedi senatodan geçmedi

ABD de pazartesi piyasalara aktarılması beklenen 200 milyar dolarlık yardım, senatodan kararın geçmemesi ile yapılamadı.Bu tüm dünya piyasalarını derinden etkiledi pazartesi tüm borsalarda büyük kayıplar yaşandı. Kayıpların büyümemesi için ABD başkanı Bush piyasalar açılmadan önce açıklama yaptıysa da bu piyasaları rahatlatmaya yetmedi.
Rus borsası aşırı düşüş karşısında bir süre kapalı kalmayı tercih etti. IMKB nin bayram nedeniyle kapalı olması krizin bize yansımasını şu an için önledi. Ancak cuma günü açılacak olan IMKB eğer önlem pakedi geçmez ise büyük kayıplar yaşıyacağa benziyor. ABD den gelen açıklamalara göre başkan Bush paket üzerinde bağzı deyişiklikler yaparak senatodan geçmesini sağlayacak. Eğer perşembe günü de geçmezse dünya ekonomilerindeki kayıp önlenemez seviyelere ulaşacak.
Türkiye de de şubeleri olan Fortis bankası da iflasın eşiğine geldi, bunun üzerine Fransa ve Belçika hükümetleri Fortis bankasına yardım da bulundu ve şu an için tehlikenin atlatılmasını sağladı.

Önlem pakedi perşembe günü kabul edilse bile Türkiye nin etkilenmesine kesin gözüyle bakılıyor.Dolar fiyatları, Euro fiyatları ve Altın fiyatları % 3 - 4 puan kadar artış gösterebilir. Ancak bu yükselme eğilimi 2. seansta normale dönücektir. IMKB ise % 5 - 6 puanlık kayba uğrayabilir, ancak bu kayıp ileriki günlerde tekrar artışa geçmesi ile telafi edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder