20 Eylül 2008 Cumartesi

Geçen haftanın piyasa analizi

Amerikan bankacılık devi Lehman Brothers iflas etti.Lehman brothers ın, yapılan araştırmalar ışığında Türk yatırımcıların da 35 milyon dolar zarara uğradığı anlaşıldı.Bu zarar türev tahvilinden olduğu için de herhangi bir sigortası bulunmuyor, yani zararın tazmini yapılamayacak.

ABD nin hayata geçirmeye hazırlandığı finansal sektöre yönelik önlem paketi altın fiyatlarının düşüşe geçmesine neden oldu. Perşembe günü 902 dolara tırmanan altının ons fiyatı cuma günü 825 dolara kadar geriledi.Ayrıca merkez bankalarının piyasaya para vermeye devam etmesi petrola olan talebi de canlı tutuyor.Petrolün varil fiyatı cuma günü 5 dolar artarak 101 dolara tırmandı.

ABD nin önlem pakedinin açıklanması ile piyasalar tekrar artışa geçti ve 4 günün kaybı sadece 1 günde giderildi.Avrupa borsalarında % 10 luk artışlar yaşanırken, IMKB de dün % 12.89 ile son 8 yılın en hızlı günlük yükselişi yaşandı.Yani IMKB deki 3.1 trilyon dolarlık kayıp 1 günde telafi edilmiş oldu.Hatta kara bile geçmiş oldu.

Rus borsasına bakıcak olursak.Hafta içinde aşırı kayıptan dolayı 1 gün ara verilen Rus borsası cuma günü de aşırı artıştan dolayı 1. ta seansa ara verildi.İlk seanstaki % 100 lere varan artış ara verilmesiyle normal seyrine döndü ve Rus borsası %29 artış ile 2. seansı sonlandırdı.4 günlük kaybı % 24,89 olan rus borsası 1 günde yaptığı % 29 luk artış ile haftayı karda bile kapatmış oldu.
Unutmadan, en çok hasar gören büyük borsalar arasına başı çeken Rusyanın S&P deki kredi notu düşürüldü.Ancak Rus lider Putin hala yardıma ihtiyaçları olmadığını ve gerekenlerin Rus hükümetince yapılacağını belirtiyor.

Geçen hafta sıkıntıya giren Amerikan devi Morgan Stanley, ABD yönetiminin önlem pakedi ile biraz rahatlamış oldu.Cuma günü hisseleri % 25 değer kazandı, ancak bunu yeterli ve ilerisi için güvenli bulmayan Morgan Stanley yönetimi alternatif kaynak arayışına devam ediyor.Bu kaynaklardan anlaşmaya en yakın olanı Çinli yatırımcılar gibi görünüyor.Ancak ABD de Çinli yatırımcılara pek sıcak bakılmaması bu anlaşmanın şu an için oluşmamasında en önemli etken gibi görünüyor.

Krizin Türkiye ye etkilerine bakıcak olursak, piyasalarda pek alışılmadık şeyler yaşanmasa da halkı, sade vatandaşı etkiliyor.Enflasyon olağanın üzerinde artış gösteriyor.Elektriğe %9 zam geldi ve doğal gaza da % 10 civarında zam gelmesi bekleniyor, yani bu kış vatandaşın işi bir hayli zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder