17 Eylül 2008 Çarşamba

AIG kurtuldu piyasalar rahatladı...

Dünyanın en büyük sigorta şirketi AIG(American International Group) in birkaç gündür likitide sorunu yaşadığını ve bu yüzden batma noktasına geldiğini uzun zamandır izliyoruz. AIG 2 gün önce bu bataktan kurtulmak için Fed e kredi başvurusunda bulunmuştu ve bu gün itibarı ile Amerikan Merkez Bankası(Fed) bu kredi başvurusunu kabul etti ve Amerikan senatosundan da jet hızıyla onay aldı.Peki AIG ın batma tehlikesi dünya piyasalarını neden bu kadar etkiledi; bunun nedeni AIG in nerdeyse bütün büyük bankalara sigorta desteği sağlaması ve şirketin iflası durumunda bu büyük bankaların da sigorta güvencelirinin ortadan kalkması ile beraber herhangi bir zarar durumunda güvencelerinin kalmayacak olması.Amerikan Merkez Bankası AIG e 85 milyar dolar değerinde bir kurtarma paketi hazırladı ve bu paketin hazırlanmasında da Amerikanın önde gelen bankaları ile çalıştı.
AIG in kurtulması ile dünya piyasalarındaki çalkantı biraz duruldu ve Amerikan borsasi az da olsa yükselişe geçti.Unutmayalım ki dün ABD borsasının son 7 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve borsadaki bu kötü durumun daha da kötüleşebileceği konuşulmakta.
Bu gelişmeler ışığında Türkiye de de dolar geriledi ve borsada da toparlanma bekleniyor.
Bankalar arası piyasada dün 1.2835 YTL'ye kadar tırmanan dolar, sabah açılışta 1,2600 YTL'ye geriledi. Bankalararası piyasasının dünkü kapanışa göre YTL dolar karşısında yüzde 1,39 değer kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder