29 Eylül 2010 Çarşamba

Nasıl ve Neye Yatırım yapmalı

Aslında bu dönemde en çok merak edilen konu bu neye yatırım yapmalıyız?
Bu soruya cevap vermek aslında şuanki ekonomik dönemde çok zor, tek tek incelececek olursak;
Altın yatırım yapıcak seviyede değil şuan itibarı ile altın almak ancak çok uzun vadede ve çok az bir miktarda kar getirir. Zaten altın fiyatlarında bu mali dönem içerisinde en fazla 1-2 puan artış beklenmekte ve bu yüksek seviyeden almanın kar oranı düşük olmasının haricinde yatırım yapılacak düzeyde piyasada altın bulmak çok zor.Altın bazında düşünücek olursak en mantıklısı elimizde olan altını korumak ve çok zor durumda değilsek bozdurmamak. Ancak yinede altın alıcaklara bilezik yada işçiliği az altınlar alarak yatırımlarını değerlendirebilirler sonuçta ülkemizde hala en iyi para koruma aracı altın gibi görülüyor.

Euro veya doları ele alıcak olursak şuanki durağanlık daha uzun süre devam ediceğe benziyor ve kar getiricek büyük bi yükseliş uzun süre beklenmiyor, ayrıca ani ve büyük yükselişlere artık Türkiye Merkez Bankası kur politikaları ile izin vermiyor. Şunu unutmayalım dünyada dolar ve yabancı para bazında en büyük rezerve sahip ülkeler arasındayız ve gerekli anlarda biyasaya yön vermek amacıyla bu rezerv kullanılmakta.

Gayrimenkul bazında düşünecek olursak şuan ev yada arsa almak uzun vadede kar getirebilir ancak bu yatırım yapılmadan önce ev yada arsa alınıcak bölge çok iyi incelenmeli ve o bölgede olan ve gelecekte yapılması ihtimali olan yeni yerleşim, avm, sanat ve kültür merkezlerinin durumu iyi incelenmelidir.Şuan aslında istanbulda ev yada arsa alıcaklara önerebiliceğimiz tek yer silivri ve çevresi gibi görünüyor, çünkü belde ve büyük şehir belediye planlarına göre silivrinin gelecekte il' e dönüştürülmesi ve hava alanı, teknoloji merkezleri ve sahil turizminde önemli gelişmeler olucağı söylenmekte eğer bu gelişmeler yaşanacak olursa şimdi ortalama 80-140 civarı olan bir ev konumuna göre 10 yıl içinde 300-500 bin lira civarlarını görebilir.Zaten şu an bile ceza evinin yapılmasıyla emlak fiyatlarında hatırı sayılır bir yükselme gerçekleşti ve gelecektede bu projelerle silivri değerini katlayacak gibi görünüyor.

Borsaya bakıcak olursak şu sıralar yükselişte ve iyi bir uzman gözetiminde kar sağlamaya yakın görünüyor.Tabi borsa çok hızlı işlem görmekte bu yüzden borsaya yatırım yaparken çok iyi incelemeli ve takip edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder